< Terug naar de homepage

Big data en Alkmaar

01-10-2014

Is big data nieuw voor Alkmaar? Alkmaar is in 2013 begonnen met na te denken over big data. Nadat het Amsterdam Center for Business Analytics van de VU samen met de Telefooncentrale het eerste initiatief hadden genomen, omstond er ambtelijk en bestuurlijk al gauw enthousiasme om de mogelijkheden van big data ter ondersteuning van zowel economische groei, als beleidsvorming binnen de gemeente zelf, mee vorm te geven.

De gemeente heeft daarop besloten met de VU een overeenkomst te sluiten voor een wetenschappelijk onderzoeksprogramma op het gebied van big data. Op dit moment lopen al projecten op het gebied van zorg en domotica en veiligheid, waarin big data input leveren voor zowel ondersteuning van burgers in behoefte aan zorg en veiligheid als voor het te ontwikkelen beleid.

Een ander voorbeeld is de hulp van de gemeente bij de aanvraag van een provinciale subsidie door een onderneming in het Alkmaarse midden en kleinbedrijf, actief in de fietsenbranche, die mobiele interactie met haar klanten, big data en social media als bepalende factoren ziet om digitaal te innoveren. Voor deze onderneming is het van belang om te weten wat fietsers beweegt: letterlijk en figuurlijk. Zij ontwikkelt samen met Amsterdam Center for Business Analytics een smartphone app die amateur wielrenners moet ondersteunen bij trainingen en wedstrijden. De app kan worden beschouwd als een beslissingsondersteunend systeem, waarin data over bijvoorbeeld afgelegde afstanden, snelheden en trainingsduur worden verzameld. De grote hoeveelheden data (big data) worden online real time verzameld, geanalyseerd en teruggekoppeld richting wielrenners waarbij op basis van wetenschappelijke inzichten adviezen worden gegeven ter verbetering van conditie en gezondheid . Het pilot systeem dat hiervoor wordt ontwikkeld maakt gebruik van de bestaande onderzoeksinfrastructuur die in het platform is geïntegreerd. Bewegingswetenschappers zullen daarbij worden uitgenodigd om hun kennis in te brengen over trainingsschema’s, conditie en gezondheid. En uiteraard denkt het volledige team gezamenlijk na over de impact van een dergelijke oplossing op privacy.

Voor meer informatie over the Amsterdam Center for Business Analytics (www.acba.nl) kunt u contact opnemen met dr. Frans Feldberg (Afdeling Informatiekunde, Logistiek en innovatie), f.feldberg@vu.nl. Voor meer informatie over de gemeente Alkmaar bij Gert van Kleef, gvankleef@alkmaar.nl

Copyright: Data Science Alkmaar / Webdesign: RAADHUIS.com