< Terug naar de homepage

Big data

01-10-2014

Big data is een fenomeen dat de gemoederen behoorlijk bezighoudt. Bedrijfsleven en overheden zien in het gebruik van Big data een scala aan mogelijkheden ten behoeve van beleidsontwikkeling en om doelen als omzetgroei, rendementsverbetering en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen te realiseren. Volgens marktonderzoeksbureau Gartner is big data door het bedrijfsleven de afgelopen jaren steevast benoemd als top10 strategische technologietrend. Ook wetenschap en onderwijs hebben big data ontdekt als relevant fenomeen, en beschouwen het onder andere ‘as the mother lode of disruptive change in a networked business environment’ en als fundament voor digitale innovatie. Vanuit een maatschappelijk perspectief is het zeker niet zo dat big data alleen als ‘kans’ wordt gezien.

Discussies over big data gaan naast de mogelijkheden ook over de ‘bedreigingen’ en worden gevoerd rondom belangrijke onderwerpen als privacy en ethiek. Een customer intelligence manager van een groot telecombedrijf verwoordde het onlangs in een presentatie heel treffend: ‘Big data: Big dilemma’s!’. Big data is dus zeker een maatschappelijk relevant fenomeen waarvan de mogelijkheden zorgvuldig moeten worden afgewogen tegen datgene wat door de maatschappij als wenselijk wordt geacht.

Maar wat is big data nu eigenlijk? ‘big’ moet niet alleen worden vertaald in ‘veel’ data. De term wordt gebruikt voor toepassingen die vanwege de hoeveelheid data en analysetechnieken zo groot en complex zijn, dat ze speciale, geavanceerde technologieën vereisen voor opslag, beveiliging, data management, visualisatie en analyse. Voor deze toepassingen geldt dus dat traditionele database en datawarehousing technologieën niet toereikend zijn.

Daarnaast wordt big data ook wel de moderne equivalent van de microscoop genoemd. De microscoop maakte het in de zeventiende eeuw voor wetenschappers mogelijk om zaken inzichtelijk te maken waarvan men voor de uitvinding ervan het bestaan niet eens kende. Een Nederlandse uitvinding met behoorlijk wat impact op de mogelijkheden en resultaten van de wetenschap. Voor big data geldt hetzelfde. Big data maakt het mogelijk om datgene te ontdekken waarvan je niet weet dat je het niet weet, door grote hoeveelheden gedetailleerde gegevens te analyseren met krachtige analyse tools.

 

Copyright: Data Science Alkmaar / Webdesign: RAADHUIS.com