Big data

Een revolutie die kansen biedt

Ontdek de kansen die data science biedt!

Data Science Alkmaar (DSA) is een platform waar bedrijfsleven, overheden en onderwijs samenkomen om goed zicht te krijgen op de kansen die big data en data science bieden. Bezoek dit jaar de (gratis) colleges en doe er uw voordeel mee.

Disruptive innovation
Big data wordt steevast genoemd als de belangrijkste technologie-trend van dit moment. Het is niet voor niets dat steeds meer organisaties met big data aan de slag gaan. Big data wordt gezien als een 'disruptive innovation' waarvan de invloed vergelijkbaar is met die van het internet, zo wordt gesteld. Dat is nogal wat. Om de mogelijkheden van big data te kunnen benutten is kennis van data science - het kennisdomein dat zich bezighoudt met het omzetten van data in actiegerichte inzichten - een noodzakelijke voorwaarde.

'Data science is about things you don't now you don't know.'
De hele ontwikkeling met betrekking tot data science prikkelt de ondernemer. Want: het gaat hier over kansen waarvan u (nog) niet weet dat ze er zijn: 'Data science is about things you don't know you don't know.' Hoe spannend is dit? Uitgangspunt: ook in uw bedrijf of branche gaat momenteel zovéél data rond dat u zich daarin zo snel mogelijk inzicht moet verschaffen. Want: wat is de waarde van uw data? En hoe kunt u deze data benutten..?

Nú aanhaken is belangrijk
Dit betekent dat u zich nú een beeld moeten ontwikkelen van de kansen die data science biedt. Maar hoé doet u dat? Waar te beginnen? Hoe maakt u de juiste keuzes en komt u in contact met de juiste (veilige, deskundige) partijen? Wellicht bent u al een aardig eind op streek, maar heeft u behoefte aan een wetenschappelijke omgeving waarmee u kunt sparren? Data Science Alkmaar kan u wegwijs maken. Of verder helpen. Het bezoeken van de colleges van DSA is stap 1 naar inzicht en bewustwording.

Nog 4 redenen om aan te sluiten:
Data Science Alkmaar
• ondernemers en overheden te ondersteunen bij vraagstukken op het gebied big data;
• kennis en talent te ontwikkelen, te stimuleren en te binden aan de regio
• regionale economische groei en ontwikkeling te stimuleren;
• een platform te bieden voor verbinding en het creëren van een versterkend netwerk.

Nu doen: maak kennis met Data Science Alkmaar - kom naar de colleges!

In 2019 doen: lid worden van Data Science Alkmaar!


Educatie

Opleidingen, cursussen of workshops

Data Science Alkmaar biedt ook opleidingen, cursussen of workshops aan die in feite door de Vrije Universiteit worden georganiseerd en vormgegeven. Het betreft bijvoorbeeld de standaard opleiding ‘Introductie tot data science business analytics’ of maatwerk-opleidingen waarbij gekozen kan worden uit relevante modules in de volgende disciplines: bedrijfskunde, wiskunde of informatica. Deze activiteiten vinden plaats in de TelefoonCentrale.

Kosten in overleg, afhankelijk van aard en omvang van het traject.

Meer informatie

Masterclasses

Voor uw organisatie: een bedrijfsspecifieke masterclass om de wereld van data science en/of big data te verkennen. Wat betekent dit precies voor úw organisatie..? Wat gebeurt er in uw vakgebied en hoe verhoudt zich dit tot de rest van de wereld..? In een dagdeel wordt u geïnspireerd en worden de kansen in beeld gebracht.

Voor uw relaties: hoe kunt u uw innovatieve reputatie beter profileren dan samen mét uw klant een masterclass aan te gaan en te ontdekken wat big data voor uw markt betekent?

Data Science Alkmaar organiseert en verzorgt de planning; de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgt de masterclass zelf.

Kosten in overleg, afhankelijk van aard en omvang van het traject.


Meer informatie

Colleges

11apr

Een data gedreven business model - College # 1

Spreker: Volgt binnenkort.
Locatie: Graham Bell-zaal, De TelefoonCentrale, Alkmaar

25jun

Data mining & machine learning! - College # 2

Spreker: Volgt binnenkort.
Locatie: Graham Bell-zaal, De TelefoonCentrale, Alkmaar

24sep

Manage een digitale innovatie! - College # 3

Spreker: Volgt binnenkort.
Locatie: Graham Bell-zaal, De TelefoonCentrale, Alkmaar

26nov

Predict the future! - College # 4

Spreker: Volgt binnenkort.
Locatie: Graham Bell-zaal, De TelefoonCentrale, Alkmaar

Nieuws

25sep

Rob Marijn - Nederland ICT, branchevereniging voor data en marketing DDMA, de Mediafederatie en MKB-Nederland hebben een open brief op hun website gezet waarin zij hun zorgen uiten over de aanstaande ePrivacy-verordening. Volgens deze partijen zou het mkb serieus geraakt kunnen worden als Den Haag de koers niet wijzigt.

17jul

Rob Marijn - Data wordt steeds vaker gebruikt om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Ook de bouw krijgt hier mee te maken: de partij die data verzamelt en omzet in kennis, heeft in potentie de regie in handen. Gaat de bouw de slag missen..?

07jan

Rob Marijn - Slechts een klein deel (minder dan 1 procent) van het midden- en kleinbedrijf zou op dit moment klaar zijn voor het toepassen van big data in het bedrijfsproces. Dat blijkt uit een inventarisatie van het CBS in opdracht van ECP/Platform voor de Informatiesamenleving en het Ministerie van Economische Zaken.

10apr

Rob Marijn - “Big data is like teenage sex: everyone talks about it, nobody really knows how to do it, everyone thinks everyone else is doing it, so everyone claims they are doing it” aldus Dan Ariely. Voor het gros van merken slaat Dan Ariely’s quote de spijker nog steeds op de kop. Lees het artikel van Dave Kruizinga in FrankWatching.

22mrt

Rob Marijn - De roep vanuit het bedrijfsleven om deskundige Data Scientists is al jaren hoorbaar. Recent onderzoek door de Nationale Denktank voorspelt een tekort van 8.000 Data Scientists in 2018. Die schatting is waarschijnlijk nog aan de voorzichtige kant. Maar nieuwkomer The Analytics Academy heeft een strijdplan klaar.