Hoe speelt Nederland in op het tekort aan Data Scientists?

Geschreven door: Rob Marijn op 22 maart 2017
De roep vanuit het bedrijfsleven om deskundige Data Scientists is al jaren hoorbaar. Recent onderzoek door de Nationale Denktank voorspelt een tekort van 8.000 Data Scientists in 2018. Die schatting is waarschijnlijk nog aan de voorzichtige kant. Maar nieuwkomer The Analytics Academy heeft een strijdplan klaar.

In zijn blog op de site van Vrij Nederland wijst prof. dr. Marc Salomon als voorzitter van de Amsterdam Business School en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam op het ernstig tekort aan Data Scientists, nu en in de nabije toekomst. Nederland staat nu nog internationaal op de kaart als topspeler op het gebied van Data Science. Typisch Nederlandse bedrijven als Booking.com, Coolblue en TomTom doen al jaren hun voordeel met het analyseren van grote hoeveelheden data.

Of kijk naar een jong, startend bedrijf zoals Scyfer. Zij analyseren foto’s met behulp van deep learning. Op die manier kunnen gebruikers snel vaststellen of zij op een foto – zoals een MRI-scan – abnormaliteiten zien.

Op de genoemde voorbeelden kunnen we als land trots zijn. Toch staat deze toppositie onder druk vanwege het nijpende tekort aan Data Scientists. Nu al zien we dat de Nederlandse bedrijven die vooroplopen op het gebied van big data worden gedwongen om expertise uit het buitenland te halen. Bovendien zien we dat analytics-activiteiten zich verplaatsen naar het buitenland; een trend die zeker doorzet als we het tekort niet aanpakken.

Lees hier de volledige blog van prof. dr. Marc Salomon.


Deel dit nieuws op:

 


Gerelateerd nieuws