Het nut van een virtuele representatie: digital twin.

Het topic van het webinar van donderdag 17 juni betrof Digital Twin: fenomeen in de wereld van data en AI dat steeds belangrijker is geworden. Maar: wat is het?


Het topic van het webinar van donderdag 17 juni betrof Digital Twin: het fenomeen in de wereld van data en AI dat steeds belangrijker is geworden. Maar: wat is het? Een digital twin is een virtuele representatie van een fysieke situatie of product. Het dynamisch meten vormt een belangrijk onderdeel van een DT en dus is integratie met de wereld van sensoren (Internet of Things, IoT) logisch. DT is van grote waarde in een ontwerpproces, maar wat dacht je van een digital twin van een woning, gebouw, wijk of stad en alles wat er gebeurt. Je kunt het webinar nu terugkijken – zie onder.

Bij dit webinar vertrouwde gezichten aan tafel: gespreksleider is wederom Marijn Plomp, opleidingsmanager Data Science aan de Vrije Universiteit A’dam, en Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Innovation aan de Vrije Universiteit A’dam, die een stand van zaken als het gaat om de ontwikkelingen rondom (big) data en AI in NHN. De sprekers aan tafel waren:



‘Digital Twins vormen de basis van de 4e industriële revolutie.’

De eerste gasten zijn Henk Scholten, hoogleraar Ruimtelijke Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur Innovatie van Geodan, een bedrijf dat is gespecialiseerd in geografische informatiesystemen (GIS) en Brian de Vogel (ook Geodan). Samen zullen zij diverse digital twin-projecten toelichten, waaronder DT Flevoland, met name gericht op de woningbouw, en DT Lekdijk dat betrekking had op de aanleg en versterking van waterkeringen.


‘Digital Twin is de brug tussen de fysieke en virtuele wereld.’

Rob Oud, directeur & inspirator bij CAD & Company in Wormerveer vertelt zijn verhaal aan de hand van diverse voorbeelden: ‘Omdat gebouwen tegenwoordig met BIM al in 3D ontworpen worden, kunnen we dit model gebruiken. Door de fysieke omgeving te voorzien van IoT sensoren zijn wij in staat om deze twee met elkaar te combineren tot een Digital Twin. Zo kunnen we dan een gebouw monitoren, de data verzamelen om vervolgens te kunnen voorspellen en te simuleren. Om uiteindelijk door te groeien naar een gebouw wat zelf (autonoom) gaat acteren.’



Co-Creatie: klaar voor volgende stap!

Een aantal betrokken en regionale bedrijven/organisaties werken aan een waardevolle samenwerking, waarbij data en AI het gereedschap vormen. Hoe kunnen ze gezamenlijk optrekken, synergie creëren en zo kansrijke producten en diensten ontwikkelen waardoor er concreet waarde wordt gecreëerd voor alle betrokken partijen? En: zodat regionale economische groei en ontwikkeling wordt aangejaagd?

Data Science Alkmaar startte begin 2021 met het concept ‘Co-Creatie | Samen waarde creëren’. De eerste maanden is samen met onze Business Partners gewerkt aan een verkenning voor wat betreft de thema’s. Resultaat: DSA gaat dit najaar daadwerkelijk starten met de Co-Creatie-sessies. 

Eén van de Co-Creatie-thema’s die is toegelicht in het vorige webinar is ‘Smart Stadium.’ Business partner AZ heeft met het herstel van het stadion tevens een flinke ambitie geformuleerd: het wil het stadion in alle opzichten ontwikkelen tot een ‘smart’ stadion. Na de zomer starten we met een concrete sessie met de Business Partners van zowel AZ als DSA om ideeën te genereren. Dit is al inspiratie op zich!


Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.