Energie-innovatie

De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo willen in de vorm van het Datateam Regio Alkmaar werken aan oplossingen voor wat betreft de energietransitie en klimaat.

Met het concept ‘Co-creatie’ is onder de hoede van Data Science Alkmaar in augustus gestart met een collectieve, datagedreven aanpak. Eindresultaat: een prototype.

Met Shintoo Labs als moderator wordt middels het model van de Design Sprint gewerkt: na een middag uitdagingen formuleren (Challenge Fix) wordt de Design Sprint gestart: in 5 stappen wordt in heel korte tijd toegewerkt naar een concreet resultaat: een prototype.

Bij dit traject is tevens Het PON & Telos, een kennis- en onderzoeksinstituut dat vooral werkt voor beleidsmakers en bestuurders van lokale en regionale overheden in Nederland, betrokken.


Opdrachtgever
Melle de Jong en Wim Joosten
van Datateam Regio Alkmaar

NB | Meer gevoel krijgen bij co-creatie? Je kunt ook een webinar van DSA terugzien met Wim Joosten (Datateam Regio Alkmaar) en Jurriaan Souer (Shinto Labs) als sprekers. Kijk hier!


Thema: Energietransitie & klimaat
Start: Augustus 2021

Consortium / partners:

Challenge Fix

Maandag 4 oktober werd in één middag de uitdaging van de energietransitie met een 25-tal collega’s van BUCH verkend en gezamenlijk goede ideeën geïnventariseerd. Uitgangspunt is daarbij: we denken in datagedreven oplossingen. Het resultaat van de middag bestaat, naast inspiratie en nieuwe inzichten, uit de definiëring van twee uitdagingen:

  • Hoe kunnen we de impact van onze duurzaamheidsinspanningen visualiseren en communiceren?
  • Hoe kunnen we het door Het PON & Telos opgestelde meetplan en indicatoren daarvoor het beste benutten?

1
Wanneer
04/10/2021

Waar
Miss Bell / De TelefoonCentrale

Programma

Het startpunt is een maatschappelijke opgave waarbinnen gezamenlijk op zoek wordt gegaan naar uitdagingen in de Challenge Fix. Het resultaat vormt de opmaat naar de Design Sprint waarbij in vijf dagen een idee wordt omgezet in een prototype.

Naast het prototype geven we antwoord op hypotheses die we formuleren en op de vraag of het de moeite waard is om verder te investeren in de oplossing van het vraagstuk. Als uit de validatie van de Design Sprint blijkt dat het prototype voldoet, kunnen we het ontwikkelen in de Solution Rush.


Wanneer
01/12/2021

Waar
Online

Programma

Dag 1 staat volledig in het teken van het gezamenlijk begrijpen van de Big Challenge: wat is de stip op de horizon? Wanneer is dit project geslaagd? Wat is er misgegaan als dit project in een bureaula eindigt? Hoe ging men voorheen om met deze challenge? Zulke vragen behandelen we niet alleen om zelf een beter begrip van de complexiteit van de challenge te krijgen, maar ook om de scope van de sprint te definiëren en om ervoor te zorgen dat we als team geen blinde vlekken hebben.


2

Design-sprint | Dag 1: Het probleem doorgronden

Design-sprint | Dag 2: Divergeren en nieuwe ideeën ontwerpen

 

3
Wanneer
02/12/2021

Waar
Online

Programma

Deze dag staat in het teken van data-inventarisatie, lightning demo’s en het daadwerkelijk schetsen van oplossingen. Aan het eind van de dag hebben we meerdere potentiële oplossingen gevonden voor de Big Challenge: hoe kunnen we de impact van de energietransitie visualiseren en communiceren?  


Wanneer
09/12/2021

Waar
Online

Programma

Op dag 3 evalueren we de gevonden oplossingen. We kiezen de beste elementen van verschillende oplossingen, en bepalen hoe die elkaar kunnen aanvullen. Dit verwerken we tot een storyboard dat de gekozen oplossing weergeeft.


4

Design-sprint | Dag 3: Evaluatie van de ontwerpen en beslissingen nemen

 

Design-sprint | Dag 4: Bouwen: ontwerp een prototype

5
Wanneer
10/12/2021

Waar
Online

Programma

Op dag 4 van de Design Sprint gaat de data scientist aan de slag. Met het storyboard als basis werkt de data scientist een prototype uit, en presenteert dit aan het einde van de dag aan het sprintteam. Dat prototype is niet slechts een stel plaatjes met een goed verhaal – een Shintō Labs Design Sprint prototype is een interactief prototype dat werkt, en waar gebruikers zelf aan de knoppen kunnen draaien. Dat is dan ook precies wat we op dag 5 gaan doen: we nodigen verschillende potentiële gebruikers uit, leggen hen het prototype voor, en gaan met ze in gesprek.


Wanneer
16/12/2021

Waar
Online

Programma

Op donderdagochtend 16 december is het eindresultaat besproken. Ter afsluiting van de Designsprint wordt het ontworpen prototype voorgelegd en bespraken we of dit prototype inderdaad zou kunnen bijdragen aan het oplossen van de uitdagingen die tijdens de eerste workshop benoemd zijn. We besluiten samen of het prototype werkelijk kan leiden tot een oplossing van de big challenge, en of het voldoende basis vormt om dit pad voort te zetten in een eventueel vervolgproject: de Solution Rush.


6

Design-sprint | Dag 5: Valideren

Datagedreven oplossingen creëren via co-creatie met Data Science Alkmaar? Geïnteresseerd?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.