College # 3/2018: Wie zijn uw medewerkers van morgen?

Door: Sandjai Bhulai, Elmira van den Broek en Willeke Meijer
Datum: woensdag 28 november, 16:30 uur
Locatie: Graham Bell-zaal, De TelefoonCentrale, Alkmaar
Dit college is geweest
College # 3/2018: Wie zijn uw medewerkers van morgen?

Voorspellen wie uw medewerkers van morgen zijn: wie wil dit niet? Uw medewerkers bepalen de kwaliteit van uw dienstverlening én vormen een substantieel deel van de kosten. Online databases met CV's, social media profielen, big data: ze herbergen een schat aan informatie die relevant kunnen zijn in het HR proces. Wat betekent de inzet van People Analytics en wat betekent het voor de huidige rol van HR? En hoe krijg je een beetje grip op deze ogenschijnlijk complexe ontwikkelingen?

Hierover ging het bij het 3e college van Data Science Alkmaar op woensdagavond 28 november. People Analytics betreft het vakgebied dat zich bezighoudt met het analyseren van grote sets aan data voor wat betreft (potentiële) medewerkers. Ook hier draait het om algoritmes. Enerzijds interessant voor de werving van werknemers (de juiste man/vrouw voor de job) en anderzijds interessant voor het werkplezier/rendement van die medewerker (die man/vrouw op de juiste plek).

Natuurlijk: de techniek is veelomvattend en wellicht ook disruptive voor het vak van HR Manager. Eén ding is zeker: ook hier is sprake van een data driven ontwikkeling die kansen biedt. En: People Analytics wint enorm aan populariteit op dit moment.

Elmira van den Broek, promovenda bij het KIN Center for Digital Innovation, boeide als eerste spreker het publiek met 'People Analytics: promise versus practice.' Sandjai Bhulai, hoogleraar Business Analytics aan de Vrije Universiteit, richtte zich als wiskundige vooral op het denken van de HR-professional: 'Analytics als zesde zintuig voor de HR manager.' Willeke Meijer tenslotte besloot met 'People Analytics: Het toepassen van HR data voor betere besluitvorming' en praktische cases.

Met een levendige paneldiscussie tenslotte eerdere sprekers én Ivo Weel (directeur Breinstein en Trainee.nl), Kees Mosch (manager HR, Legal & General Affairs at Bejo Zaden bv) en Frans Feldberg (Professor of Data-Driven Business Innovation van de Vrije Universiteit) kwam het 3e college tot een boeiend slot, ook deze avond strak, soepel en ook geestig geleid door dagvoorzitter Marijn Plomp.

(foto: Laurens Overtoom)

Aanmelden voor dit college


Deel dit college op: