'Organisaties ontdekken de waarde van data.'

Geschreven door: Rob Marijn op 31 januari 2018
FD-journalist Job Woudt houdt een zoektocht naar de werking van een ecosysteem waar bedrijfsleven en kennisinstellingen in Amsterdam samenwerken op het terrein van Big Data. Hier een verslag van het vierde gesprek dat hij voerde.

Het vierde gesprek in deze reeks met met Frans Feldberg (VU) en Martin Smit (Sandd) begint met de vaststelling dat het bedrijfsleven massaal op zoek lijkt te zijn naar toepasbare kennis over Big Data. Dat bedrijven Big Data lijken te zien als de Heilige Graal. De VU heeft bijna vier jaar een samenwerkingsverband met post- en pakketbezorger Sandd. De contacten verlopen via Martin Smit, verantwoordelijk voor Innovatie bij het bedrijf. Sandd financiert een promotieplaats, een assistent in opleiding (aio) die onderzoek doet bij de onderneming. Centraal bij de samenwerking staat de ‘data driven business innovation’, oftewel hoe kunnen bedrijven innoveren met gebruik van Big Data. Sandd heeft daarvoor toegang tot de infrastructuur van studenten en de andere faciliteiten van de VU.

Haarlemmerolie
Feldberg: ‘Dat klopt. Er zijn maar weinig bedrijven hier aan de Zuidas, waar we nog niet zijn uitgenodigd. Big Data wordt gezien als een soort Haarlemmerolie. Bedrijven willen weten wat het is en wat het gaat betekenen in de toekomst. Ik kan mijn dagen al vullen met het bijpraten van al die organisaties over deze vragen.

Je merkt ook dat de organisaties de waarde van data aan het ontdekken zijn. Primair gaat het dan om data waarmee je de processen wil verbeteren in de organisatie. Nog beter is het om big data te gebruiken om te innoveren, met producten en diensten, om met behulp van data en analytics nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Met Sandd was de brug op dat vlak snel gelegd. Er was een directe klik. Het is een bedrijf waarbij het businessmodel verandert, door de vermindering van de fysieke post. Ze zien dat innovatie cruciaal is om op de toekomst in te spelen.’

Lees hier het hele artikel van Job Woudt.


Deel dit nieuws op:

 


Gerelateerd nieuws