Pacmed in de Volkskrant: ‘Wij willen de arts beter maken met technologie.’

In juni vorig jaar verzorgde Bas Vonk van Pacmed een presentatie tijdens ons college. Vandaag in de Volkskrant aandacht voor Pacmed inzake hun rol bij de bestrijding van corona.

Wat zes jaar geleden begon als een variant op Pac-Man, is nu gecertificeerde zorgsoftware om beslissingen op de intensive care te ondersteunen. Ze waren er in 2014 vroeg bij, vinden de oprichters zelf. Nu geven de drie presentaties aan jonge artsen hoe ze hun professionele blik kunnen verruimen met grote hoeveelheden data. Ook in de zorg is de toekomst begonnen.

Intensive care
In juni vorig jaar verzorgde Bas Vonk, Senior Data & Software Engineer bij Pacmed, een presentatie tijdens het college met het thema ‘Aan de slag met data mining & machine learning!’ Hij vertelde concreet over de zes relevante stappen in de werkwijze van Pacmed om op basis van data mining & machine learning ontwikkelde beslissingsondersteunende tools voor ziekenhuizen te komen. Door machine learning met medische expertise te combineren leert Pacmed van grote hoeveelheden data welke behandeling werkelijk bij wie het beste werkt. Een praktijkvoorbeeld betreft een tool die de beslissing van een intensive care-afdeling kan ondersteunen om iemand wél of niet van de afdeling te ontslaan. Naar nu blijkt een actueel thema in tijden van corona.

De directie van Pacmed: van links naarrechts Willem Herter, Wouter Kroese en Hidde Hovenkamp. Foto: Sabine van Wechem

Geen beademingsapparatuur, artsen in witte jassen of operatiekamer op de bovenste verdieping van het FreedomLab in de Amsterdamse Plantagebuurt, op een steenworp afstand van dierentuin Artis. Daar zit het kantoor van zorgbedrijf Pacmed, waar in coronatijd de stoelen en de bureaus leeg zijn.

Pacmed richt zich momenteel vooral op het wel of niet ontslaan van patiënten op de intensive care. Daar zijn de beslissingen ingewikkeld en zijn genoeg data van hoge kwaliteit aanwezig. Per patiënt zijn er per dag al 30.000 datapunten, zoals hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte door de continue monitoring en registratie, vertelt Herter.

Het personeel werkt thuis aan een betere samenwerking tussen arts en computer, het doel van het bedrijf van oprichters en directeuren Willem Herter, Hidde Hovenkamp en Wouter Kroese. Zij leerden elkaar zes jaar geleden kennen bij de Nationale Denktank, een stichting die jaarlijks een groep jonge academici bij elkaar brengt om over een maatschappelijk thema na te denken. De drie dachten na over hoe grote hoeveelheden data Nederland gezonder kunnen maken, met Pacmed als resultaat

Daarom wil Pacmed laten zien wat er wel en niet met de data gebeurt en hoe dit tot een betere behandeling leidt. Wetten en regels schrijven bovendien voor dat ze de data alleen mogen gebruiken voor datgene dat is afgesproken met ziekenhuizen, en niets meer. ‘Dus bijvoorbeeld niet delen met zorgverzekeraars of andere partijen’, verduidelijkt Hovenkamp. Omdat de ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor de data bepalen zij wat er mee gebeurt.

Verwacht van Pacmed ook geen robots in de operatiekamer of algoritmes die een arts vervangen. ‘Wij willen de arts beter maken door technologie, maar denken niet dat technologie beter is dan een arts’, zegt Herter. De data reflecteren immers nooit de volledige situatie van een patiënt, de software is er om de blik van een arts aan te vullen.

Meer lezen? Lees het hele artikel in de Volkskrant!


Aanmelden nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.